ETC kompostkraft
Skapa näringsrik mull med mikrober
Snabba på nedbrytningen av din kompost eller rehabilitera odlingsjordar eller gammal krukjord. ETC Kompostkraft genererar minimalt med växthusgaser och all näring bibehålls då det binds i mikrobernas metabolism vilket gör den till ett mer miljövänligt alternativ, men även en god tillgång i odlingen.
Användningsområden
Kompostkraft går att använda på alla organiska material, men även på flytande såsom urin eller nässelvatten. Du kan också använda den för att snabba på nedbrytningen av din kompost eller för att rehabilitera odlingsjordar eller gammal krukjord. Vid fermentering är alltid att låta processen ske syrefritt. Då kommer mjölkbakterierna sänka ph-värdet så att de bakterier som bildar ammoniak, metangas med mera konkurreras ut. För att få till den syrefria miljön kan du använda sopsäckar av de tjockare slaget, kärl med tättslutande lock eller en presenning beroende på vad du vill fermentera.
Öka mikrofloran i jord eller kompost
Växthusjordar som oftast odlas med samma grödor kan behövas rehabiliteras för att missgynna patogena svampar och bakterier. Genom att tillföra kompostkraft missgynnas de, samtidigt som de mer godartade befintlig bakterierna gynnas. Du kan också använda kompostkraft till att snabba på din trädgårdskompost.
Så här gör du:
Spraya ut en vattenlösning med 1 liter Kompostkraft/m³ organiskt material. Täck över komposten/jorden med en presenning med tyngder på.
Gräsklipp
Gräsklipp är en oerhört fin källa till gödsel för växterna. Marktäcker man odlingen med tio cm gräsklipp så får växterna precis de näringsämnen de behöver, bonusen är att gräsklippet håller ogräset borta, håller fukten och gynnar mikrolivet i jorden. Om du istället fermenterar gräsklipp så binder du näringen, och gör den, precis som med bokashi, mer lättsmält. Kolet stannar återigen i det organiska materialet istället för att gå upp som koldioxid i atmosfären. Genom att fermentera, har du också konserverat materialet. Du kan alltså fermentera gräsklipp, för att spara till våren och använda som marktäckning innan det nya gräset börjat växa till sig. Du kan också mylla ner det i jorden. En fin fördel är att mördarsniglar inte verkar gilla det fermenterade materialet! Se recept på sista sidan.
Tång och löv och ogräs
Man tager vad man haver; tång och löv går också att fermentera, även om det tar lite längre tid. Det är också lite svårare att få det helt syrefritt vid fermentering, då de inte är lika finfördelat som gräsklipp. Ett tips är att köra över lövhögen med gräsklipparen på högsta höjd för att bearbeta dem lite innan. Med ogräs kan man tänka på att skaka av så mycket jord som möjligt innan du fermenterar det, annars kan processen gå snett.
Så här gör du:
När du ska fermentera gräsklipp, löv, ogräs eller tång så kan du använda dig av en sopsäck, helst den med tjockare plast. Gör en utspädd lösning med ETC Kompostkraft (1/10) och spraya allteftersom du lägger i materialet i påsen. Tryck sedan ut så mycket luft det bara går. Ta ett buntband/stripes och dra ihop ordentligt. Ställ soligt under kyligare perioder. Tumregeln att aktiviteten går långsammare under 15 grader. Det tar cirka två veckor för gräsklipp och lite längre för tjockare material. Hittar du en kärl med tättslutande lock, så går det såklart också bra.
Naturgödsel
Även gödsel kan man fermentera för att se till att få längre hållbarhet och för att undvika att alltför mycket kväve dräneras bort. Mikroberna binder återigen kol och kväve vilket minskar läckaget av koldioxid.
Så här gör du:
Du kan använda en presenning om du vill fermentera mycket gödsel, eller sopsäck eller annat tättslutande kärk. Spraya ungefär 5% ETC Kompostkraft mellan varje lager. Tryck till mellan varven för att det inte ska bildas luftfickor. Har du t.ex. höns så går det bra att allteftersom fylla upp kärlet. Fermenteringen går snabbare ju varmare det är, men efter ungefär 6–8 veckor är den klar om den inte stått alltför kallt. Titta till den mellan varven ifall det har bildats gaser, då kan du pysa ut det försiktigt.
Näringsvatten
Odlare använder ofta guldvatten eller rötande växtdelar när de odlar. Guldvatten är en perfekt källa till näring under säsong, och näringsvatten med t.ex. nässlor eller vallört ger förutom kväve en mängd olika mineraler som kan stärka upp plantorna. Nackdelen är att det är svårt att lagra, samt att det luktar väldigt illa.
Genom att fermentera växtdelarna eller guldvattnet så får du istället en doftfri näring som dessutom går att lagras. Och återigen så binds näringen och gör den mer lättillgänglig för växterna.
Fermenterad växtnäring:
- 5 dl ETC Kompostkraft
- 5 dl Rörsockermelass
- Nässlor, vallört, åkerfräken. Tillräckligt för att fylla hinken.
- Vatten.
Så här gör du:
Fyll en 10 liters hink med växtdelar, blanda EM med melass. Häll i. Fyll sedan upp med vatten så att hinken blir full. Blanda om försiktigt så att EM och melass fördelas i hinken.
Ställ hinken på en varm plats. Helst 25–30 grader. Ibland bildas gaser, då kan du glänta på locket för att släppa ut dem. Beroende på temperatur så är den klar mellan en vecka till fjorton dagar. Sila av växtresterna och gräv ner i jorden/komposten. Näringen hälls upp på en dunk.Späds sedan med 1:20–1:100 beroende på hur små plantorna är.
Förvaring
För att få bra hållbarhet bör du öppna flaskan så sällan som möjligt. Den bästa temperaturen att förvara EM i är rumstemperatur, gärna mörkt. Alltså inte i kylskåp. Man ska undvika att utsätta dem för höga temperaturer. Kan EJ förvaras i temperaturer över 38 grader då mikroberna dör. Ej heller direkt sol.
Innehållsförteckning
Vatten, ekologisk rörsockermelass, aktiva kväve- och CO2 fixerande fotosyntesbakterier: Rhodopseudomonas palustris, Rhodospirillum rubrum.
Mjölksyrebakterier: Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei.
Jästsvamp: Saccharomyecs cerevisiae.
Så fungerar ETC Kompostkraft
I vår kompostkraft använder vi oss av en grupp bakterier som kallas EM1, den utgörs av en unik kombination av mikroorganismer och svampar som kan användas för att fermentera organiskt avfall. Förkortningen står för effektiva mikroorganismer och utvecklades av professor Teruo Higa i Japan i slutet av 60-talet.
Genom att låta organiskt avfall gå igenom en fermenteringsprocess gör det att avfallet redan har spjälkats och brutits ner och när det väl blandas med mull så bryts det ner väldigt snabbt av jordens mikroliv. Kompostkraft genererar minimalt med växthusgaser och all näring bibehålls då det binds i mikrobernas metabolism vilket gör den till ett mer miljövänligt alternativ, men även en god tillgång i odlingen. All biomassa bibehålls och kommer rymmer enorma mängder mikrober och svampar som kommer göra stor nytta i din trädgård. När man fermenterar organiskt avfall så är nedbrytningen beroende av att det sker utan syre, anaerobiskt, detta skiljer den markant från den konventionella komposteringsmetoder som är beroende av syre för att brytas ner.
Vad innehåller EM1?
EM1 är en grupp bakterier som har en förmåga att bryta ner skadliga kemikalier och producera bioaktiva substanser och välgörande enzymer. Det fina med dem är att de har varsin roll att spela och att det samarbetar och drar nytta av varandra. När man tillför kompostkraft till organiskt material så sätter de igång att bryta ner kolhydrater (socker), och börjar därmed att föröka sig. Förutom sockret i det organiska materialet så drar de nytta av andra organismernas restprodukter eller rentav de döda resterna av de andra mikroberna. Till exempel så lever fotosyntesbakterier på döda jästsvampar och laktobaciller, medans laktobaciller konsumerar restprodukter av fotosyntesbakterierna. Det smörgåsbord av organiskt material som erbjuds gör att mikroberna förökar sig i våldsam takt, när du sen blandar det fermenterade avfallet i din jord ger du den samtidigt en rejäl boost av godartade mikrober som kommer att fortsätta bryta ner organiskt material samt hålla patogena bakterier borta.
Genom att låta organiskt avfall gå igenom en fermenteringsprocess gör det att när det väl blandas med mull så bryts det ner väldigt snabbt av jordens mikroliv.