ETC Jordkraft

Låt bakterierna fixa näringen i jorden

Fyll dina odlingar med mikroliv, massor av välgörande svampar och bakterier. Vi kallar det att mikroladda jorden. ETC Jordkraft är gjord på organiska restprodukter som vi fermenterat till en mångsidig jordförbättrare helt utan rester av bekämpningsmedel såsom pyralider.

Användningsområden

ETC Jordkraft ska användas som ett tillskott till övriga jordförbättrings och näringskällor. Använd endast organiska gödsel, då bakterier missgynnas drastiskt av konstgödsel. Gynna gärna mikr­olivet genom att tillsätta trädgårdskompost och att täckodla.

Frilandsodling

På frilandsodling under säsong kan du tillsätta ETC Jordkraft för att effektivisera nedbrytningen och främja plantans tillväxt och hälsa. Vattna ut 100 ml/vattenkanna.

Småplantor

Vid uppdragning av småplantor kan du tillsätta 1–3 msk/liter vatten 2 ggr per vecka för att främja tillväxt. Jorden som vi köper på påse är hygieniserad så att tillföra jordkraft ger plantorna en bättre start på livet. Du kan också med fördel spraya ut jordkraft på såjord och frön innan sådd.

Krukor och pallkragar

I krukor och pallkragar kan du kontinuerligt tillföra jordkraft för att främja blomning, tillväxt och hälsa. Vattna ut 3 msk/liter.

Bladgödsling

Bladgödsla växterna under säsong genom att spraya ut en lösning på 1:100 på växternas badverk. Spraya generöst, det ska droppa om bladen. Bladen tar även upp näring via bladen och mikroberna i jordkraft skapar en skyddande biofilm mot till exempel svampangrepp. Spraya inte i direkt solljus, välj en mulen dag eller mot kvällen.

Förvaring

Förvara ETC Jordkraft i rumstemperatur men ej över 35 grader och ej i solljus. Däremot tål den minusgrader, mikroberna går in i dela, men kommer igång när det blir varmt. Det kan bildas en hinna som ser ut som vit snö på ytan när den inte används. Det är mjölksyra från de levande mjölksyrebakterierna och är ett positivt tecken på att mikroberna mår bra.

Innehållsförteckning

Vatten, Organiskt avfall, ekologisk rörsockermelass, aktiva kväve- och CO2 fixerande ­fotosyntesbakterier: Rhodopseudomonas palustris, Rhodospirillum rubrum

Mjölksyrebakterier: Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei

Jästsvamp: Saccharomyecs cerevisiae.

Näringsvärden per liter

Totalkväve: 0,3 g, Kalium: 1,5 g, Fosfor: 62 mg, Järn: 13 mg, Zink: 1,8 mg, Magnesium: 0,29 g, Bor: 0,38 mg, Svavel: 0,58 g, Kisel: 11 mg, Kalcium: 0,62 g

Så fungerar ETC Jordkraft

Sammansättningen av bakterier och svampar i ETC Jordkraft är framtagna för att gynna växtens tillväxt, ge bättre avkastning och främja växten hälsa. Vi har tagit steget längre och fermenterat ett organiskt avfall för att vässa produkten ett till steg. Jordkraft kommer att göra jorden fertil genom att stimulera mikrolivet i jorden.

Vad händer i fermenteringen?

I fermenteringen så producerar bakterier och jästsvampar mängder av bioaktiva ämnen som alla stimulerar tillväxt hos växter; rothormoner, enzymer, antioxidanter, vitaminer, organiska syror och aminosyror för att nämna några. I fermenteringsprocessen har en även viss mängd lättillgänglig näring utvunnits som initialt kan hjälpa till att få igång mikrolivet i jorden.

Probiotika för jorden

Trots sina ring storlek så kan dessa mikrober utföra stordåd i jorden, de är alla utformade för att leva i symbios med växten. Växten ger bakterier och svampar kolhydrater och proteiner och i utbyte så får växten alla näringsämnen som den behöver i en lättillgänglig form. En av lagspelarna bland bakterierna i Jordkraft är den fotosyntetiska bakterien, den är en riktig överlevare och kan utvinna näring av i princip vilket organiskt eller mineraliska material som helst. Men det finaste med den är att den kan fixera koldioxid och kväve, det där vi har alldeles för mycket av i atmosfären.

Jordens ekosystemet är precis som det ovan mark, den ena föder den andra. I botten på ekosystemets pyramid är bakterierna och svamparna. De är, likt plankton och alger i havet, grunden för allt övrigt liv i sitt ekosystem. Näringsämnena är bevarade i bakterierna och svamparna, när dessa slutligen dör kan de tillföra växterna lättillgängliga näringsämnen direkt i rotzonen. Utan det här systemet skulle alla näringsämnen dräneras bort. De kan alltså på det här viset binda näring i marken. Vi vågar påstå att vi har underskattat mikrobernas roll i jorden. Mycket av den näring vi gödslar ut i dag, lakas ut i vattnet, dvs vi gödslar för mycket. Genom att gynna mikrolivet i jorden så kommer växterna trots mindre näring få precis det de behöver. Vi kan alltså genom sättet vi odlar på minska övergödda vattendrag och hav, och ändå få friska välvuxna plantor. En klimatinsats helt enkelt.

Fördelar med jordkraft
  • Full av energi och naturligt mineraliserad lättillgänglig näring
  • Snabbar på fotosyntesen
  • Stimulerar jorden mikroliv, både bakterier och mykorrhiza
  • Bygger en bra struktur i jorden som kan hålla både fukt, syre och näring.
  • Gynnar växternas motståndskraft från svamp- och insektsangrepp 
  • Skapar en jord som missgynnar patogena arter
  • Innehåller kvävefixerande bakterier
  • Bakteriernas restprodukter i sin livscykel ger lättillgänglig näring till växterna